Mozaïek Sofa

Maart 2021

Een kleine groep enthousiaste vrijwilligers heeft in slechts 8 maanden tijd 50.000 steentjes geplakt en een prachtige sofa gecreëerd. De gemeente heeft een belangrijke rol gespeeld in de persoon van Reyer Vos. Hij heeft de weg gewezen voor het verkrijgen van subsidies. Bunnik Services heeft een bovenruimte in zijn hal gratis en voor niets beschikbaar gesteld. Zo konden de knippers en plakkers hoog en droog hun werk doen. Gebr. Lafeber Transport B.V. heeft ervoor gezorgd, zonder kosten, dat het 2 ton wegende pronkstuk van de zolder is getild en heelhuids op de plaats van bestemming is aangekomen.

Ontzettend Bedankt
Het wijkteam wil iedereen en in het bijzonder de vrijwilligers, ontzettend bedanken voor deze geweldige prestatie. Het park heeft er een monument bijgekregen!

Na 8 maanden is de Mozaïek sofa af. Een goede reden om te bellen met de vaste kern en te vragen wat er nou zo leuk was aan het knippen en plakken van 50.000 steentjes en of ze in een zwart gat gevallen zijn.

Marrianne Waalwijk
Wat was er het eerst, het idee van een mozaïek sofa of het subsidiepotje van de gemeente? De kip of het ei dus. Het mozaïek project voldeed prima aan de eisen van de gemeente, namelijk het bevorderen van de sociale samenhang in onze wijk. Zo kon ik samen met Manon van start en het idee van een mozaïek sofa verder uitwerken. We vonden een leverancier van grote sofa’s die samenwerkte met een kunstenaar. Manon en ik konden onze ideeën aangedragen en vervolgens ging de kunstenaar daarmee aan de slag. Weken later werd de sofa met de in kleur geschilderde parkieten in Gouda afgeleverd. Hij zag er toen al prachtig uit.

Ik heb het leuk, maar in het begin ook heel spannend gevonden. Je hebt een idee. Maar dan moet je ook een groot aantal mensen enthousiast maken om het project tot een goed einde te brengen. En dat is fantastisch gelukt. Ik ben super blij. Ik kreeg wel pijn in mijn buik bij het idee dat de sofa verplaatst moest worden van een hoogte van 4 meter naar de begane grond en vervolgens gereden naar zijn plek in het park. Of ik na drie maanden van knippen en plakken in een zwart gat ben gevallen? Nee, ik heb al weer andere plannen, maar niet zo groot. Ik heb o.a. een facebookpagina aangemaakt: ‘Gouds mozaïek op de kiek’.

Februari 2021

Terwijl ik dit stukje schrijf, zijn we de dagen aan het aftellen tot de plaatsing van de Mozaïek sofa. Maar de gemeente houdt het wel superspannend voor ons. Als de wijkkrant op de mat valt, zou de sofa er moeten staan. Je zou denken zo moeilijk is het niet om dat te regelen, maar het blijkt toch erg ingewikkeld. De opdracht was het oude bankje bij de volière te verwijderen en het pleintje gereed te maken voor de nieuwe bank. Nu had ik de mazzel de stratenmakers te treffen tijdens hun werkzaamheden. Ik kwam dus op het juiste moment.

Het bankje verwijderen was geen probleem maar de hobbels gladtrekken dat stond niet op het briefje. ‘Mevrouw, dan moet u even contact opnemen met de gemeente.’ Beetje jammer zo’n halve opdracht en al helemaal dat mijn verzoek ter plekke werd afgewezen. Kennelijk snappen ze niet dat een bank van ruim twee ton niet zo makkelijk te verplaatsen is om het probleem later nog een keer op te lossen. De bank moet namelijk waterpas staan anders blijft er water in staan en wordt hij onbruikbaar. Dan meer weer een keer bellen met de gemeente, maar veel zin om te reageren hadden ze niet. Heb je meer dan 600 uur arbeid in een bankje gestoken en is het dan te veel moeite om mij terug te bellen en het verhaal in 5 minuten aan te horen?

Na een week lang dagelijks de gemeente lastig te vallen is mijn missie geslaagd en heb ik eindelijk de verantwoordelijke persoon gesproken. Hij stond zelfs op de plek waar het moest gebeuren. Ik was blij verrast over de betrokkenheid. Helaas was de blijdschap van korte duur, want toen de klus gedaan was bleken ze het verkeerde stuk opgehoogd te hebben. Ik heb vlak voor het weekend alle hulplijnen ingeschakeld om de boodschap op tijd af te leveren. Nu maar hopen dat het op tijd gaat lukken en dat het goede stuk opgehoogd wordt, maar driemaal is scheepsrecht, toch?!?

Januari 2021

De werkzaamheden rondom de mozaïek sofa hebben door de lockdown en de feestdagen even stil gelegen. We hebben te horen gekregen dat de bank zo snel mogelijk weg moet i.v.m. de verhuur van de ruimte. We zijn dus snel weer begonnen om er de laatste hand aan te leggen. Maar nu zijn de laatste steentjes geplakt en de voegen gevoegd: de sofa is KLAAR!

Binnenkort kan de mozaïek sofa worden bewonderd bij de volière.

November 2020

De laatste steentjes zijn geplakt, sterker nog tijdens het lezen van dit stukje is de bank al gevoegd. Er zijn heel wat uurtjes gegaan in het knippen en plakken van de steentjes. Dat is ook logisch want zo’n 50.000 steentjes knippen en plakken is niet in een middagje gefikst. Super trots zijn we met zijn allen op het resultaat. Nu gaat het spannendste gedeelte komen. De bank moet heelhuids van de zolder afgehaald worden. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik het aandurf om te zien dat een dikke 2000 kilo met een heftruck naar beneden gemanoeuvreerd wordt met alle gevaren van dien.

Het plaatsen laat nog even op zich wachten. We willen graag dat er veel mensen bij de opening kunnen zijn en dat is met de huidige maatregelen niet haalbaar. Daarnaast moet er nog met de gemeente over gesproken worden waar de bank exact komt te staan. Dus voor het bezichtigen van de bank is nog een paar maanden geduld nodig. Naar verwachting wordt dat maart volgend jaar.

mozaiek-bank-voliere

September 2020

Ik loop de loods van Bunnik binnen en neem de steile houten trap naar het tijdelijke atelier waar de mozaïek sofa staat. Driemaal in de week wordt er gewerkt aan de sofa. De vaste kern is er altijd. Natuurlijk houdt iedereen de 1½ meter corona-afstand in de gaten.

Oksana zegt dat ze niet had gedacht dat het werk zo verslavend was. Ze probeert er iedere keer bij te zijn. “Het is zo gezellig” zegt ze lachend. De “experts” bekijken de moeilijke stukjes, zoals de kop van een parkiet, en samen wordt een oplossing gevonden. Oksana is inmiddels een van de experts. Binnenkort vertrekt ze naar Oekraïne om haar zieke oma te gaan helpen. Het team zal haar dus een poosje moeten missen.

Ook Marleen is driemaal in de week aan het plakken. Ze kijkt ernaar uit. “Heerlijk even zonder kinderen”, zegt ze. “Het plakken is reuze ontspannend. Je hoeft er niet bij na te denken. Je ziet de parkieten onder je handen langzaam mooier worden. Het is een dubbel sociale bezigheid: je werkt in een team aan een sofa die straks voor iedereen is.”

Manon geeft toe dat ook voor haar het werk aan de sofa verslavend is. Zij heeft mozaïeken als hobby. Thuis liggen nog verschillende projecten die afgemaakt moeten worden, maar nu gaat de sofa voor. Een van de leuke dingen aan dit project vindt zij de contacten met buurtbewoners die je anders niet tegen zou komen.

Maaike heeft samen met haar zoon Ethan (9) de workshop mozaïeken gevolgd. Ethan houdt meer van techniek maar vindt af en toe plakken best leuk. Hij is de jongste deelnemer. Maaike plakt vanmiddag een stukje blauw en heeft er alle vertrouwen in dat het resultaat goed wordt.

De sofa is van alle kanten prachtig. Het zal nog een puzzel worden om hem als die klaar is zo neer te zetten dat hij van alle kanten bewonderd kan worden. Want dat verdient deze mozaïek sofa!
Manon, Marrianne en Oksana mogen zich expert noemen en houden het plakproces in de gaten. Als achteraf blijkt dat het toch net iets anders had gemoeten, dan gaan de verkeerd geplakte steentjes er gewoon uit. Er zijn al 5.000 steentjes met zorg en liefde geplakt en nog 10.000 steentjes te gaan . . . .

IMG_1782
IMG_1785
IMG_1790
IMG_1880

Mei 2020

Het heeft even geduurd, maar ondanks alle coronatoestanden is de mozaïek sofa zover voorbereid dat we van start kunnen gaan. De afgelopen weken is hij gegoten en opgetekend. Nu is het onze beurt om de afwerking te gaan doen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, daar hebben we jullie hulp bij nodig! Vind je het leuk om creatief bezig te zijn, zoek je een nieuwe hobby, heb je altijd al willen leren mozaïeken of zet je je graag in om de buurt wat mooier te maken? Kom dan helpen met het mozaïeken van de sofa.

Omdat de sofa voor alle bewoners in de wijk is, mogen ook (bijna) alle bewoners van 8 tot 88 er aan mee werken. De jonge mozaïekers van 8 tot 15 mogen alleen mee helpen onder begeleiding van een ouder die ook mee doet. Op welke momenten er gemozaïekt gaat worden is nog niet duidelijk. Dat hangt af van het aantal inschrijvingen en waar dan de behoefte aan is.

Workshop Mozaïeken
Omdat mozaïeken niet alleen een ontspannen hobby is maar ook een vak, is het belangrijk om een basiskennis op te doen voordat je aan het werk gaan. Dus wil je meedoen dan is het volgen van een workshop noodzakelijk. De mozaïeksteentjes moeten goed en op de juiste plaats gelijmd worden zodat de sofa jarenlang kan schitteren bij de volière. De workshops worden gegeven door kunstenaar Marlinda Weijers, zij heeft jarenlange ervaring met mozaïeken en het geven van mozaïekworkshops. Zij is ook betrokken geweest bij de twee andere mozaïekbanken die in Gouda staan. Je kunt haar werk bewonderen op www.wolkenvanger.com.

Locatie en data
De workshops gaan plaatsvinden bij Unit4Art op het stationsplein en voldoen natuurlijk aan de voorschriften van het RIVM. Je kunt je inschrijven voor de volgende data:
dinsdag 23 juni van 19.00 tot 21.00 uur
zaterdag 27 juni van 10.00 tot 12.00 uur
vrijdag 3 juli van 15.30 tot 17.30 uur

Er kunnen maximaal 6 deelnemers per workshop ingeschreven worden. Deelname is gratis. Mocht alles vol zitten dan worden er extra workshops gepland.

Aanmelden
Heb je zin om mee te doen, meld je dan aan bij Marrianne 06 23507934 of Manon 06 40281883. Wij zijn blij dat we ondanks de coronamaatregelen toch van start kunnen gaan, hopelijk jullie ook!

Maart 2020

Omdat de wereld even stil staat, staan de ontwikkelingen rondom de mozaïekbank ook een beetje stil. Er wordt nog druk gewerkt aan het ontwerp. Daarna wordt alles stopgezet. Voor nu is het wijs om even niet met elkaar in een kleine ruimte te gaan mozaïeken.

Mochten we creatieve oplossingen kunnen bedenken waardoor we toch aan het werk kunnen, dan gaan we zeker van start.

januari 2020

Januari 2020

De voorbereidingen voor de mozaïek sofa liggen ook niet stil. Zoals het er nu naar uit ziet zal de bank begin april geleverd worden.

December 2019

Het wijkteam heeft de bank eindelijk kunnen bestellen! Voordat dit kon gebeuren moest er nog het een en ander geregeld worden. Zo hebben we met de gemeente overleg gehad over de vergunning en over de fundering. Ook moesten de omwonenden hun instemming geven. De bank komt te staan bij de volière op de plaats van de houten bank.

Levering en ontwerp
De bank zal maart/april geleverd worden. Het ontwerp van de bank zal gemaakt worden door een kunstenaar uit de regio. Gouda heeft al twee mozaïekbanken, namelijk één in het Regentesseplantsoen en één op het Erasmusplein, naast de Garenspinnerij.

Workshop
Er zitten heel veel uren werk in een mozaïekbank. Er zullen veel helpende handjes nodig zijn. Ervaring is niet nodig. Er zullen enkele workshops gegeven worden om het te leren. De oproep hiervoor komt in de wijkkrant van februari.