Geveltuintje

2019

geveltuin

Ook dit jaar hebben we weer een leuk geveltuintje gevonden! Heel toevallig in de Van Strijenstraat, net als vorig jaar. Dit jaar is het een bijzonder tuintje, zoals op de foto ook te zien is: een rij houten ‘emmers’ met veel verschillende planten. Het winnende geveltuintje is gemaakt door Peggy Meyboom, een “ouwe getrouwe” in onze wijk Nieuwe Park. Zij was ruim 40 geleden al actief in onze wijk. Als stagiaire hielp zij bij het organiseren van activiteiten voor kinderen. Zij heeft er in die tijd mede voor gezorgd dat er een buurthuis kwam. Toen was er nog geen wijkteam. Misschien kan je zeggen dat zij de aanzet daartoe heeft gegeven. Ze vertelt dat zij jarenlang met veel plezier op de Winterdijk heeft gewoond en pas later naar de Van Strijenstraat is verhuisd.

We feliciteren Peggy van harte met haar prijs en hopen dat veel bewoners haar voorbeeld zullen volgen.

2016

20161001_103408
SAMSUNG CSC

Op zaterdag 1 september is de Geveltuintjesprijs 2016 uitgereikt aan de heer Muratovic in de Merijntje Gijzenstraat 6. De prijs is een tuinbon. De winnaar vertelt dat die bon goed van pas komt en hij laat ons vol trots zijn nieuwe “voortuin” zien. Hij vindt het leuk om in zijn tuinen bezig te zijn. Dat kan je ook wel zien aan het resultaat.

2015

050

Ook dit jaar is de Groencommissie op pad gegaan om te zoeken naar het mooiste geveltuintje van de wijk. In eerste instantie was de rondgang door de wijk niet echt hoopgevend: er waren minder tuintjes dan de afgelopen jaren. Maar, bij de blokwoningen aangekomen werden wij opeens verrast, niet door een echt geveltuintje, maar door een groene oase op het grasveld achter de huizen in de Jan Compagniestraat. Welig bloeiende bloemen, o.a. prachtige dahlia’s, lavendel, lupines, en vruchten en groentes – te kust en te keur. Het was meteen duidelijk, dat de
“tuinmannen” die dit hadden opgestart: Remy Koemans en Darryl Nederberg, de prijs zouden krijgen. Op de dag dat we de prijs gingen uitreiken, was het eerste wat we zagen een schaal met heerlijke courgette, rode kool, Japanse miniaugurkjes, tomaten, verschillende soorten aardappels etc. Tijdens de ‘rondleiding’ door de tuineen stuk grond tussen de blokwoningen, afgezet met paaltjes, zodat het niet vernield kan worden door de tractor/grasmaaier van de gemeentezagen we nog meer bloemen: asters, rozen, geraniums, en ook paprika’s, artisjokken, frambozen, aardbeien en nog veel meer. We hoorden hoe intensief Remy en Darryl hiermee bezig zijn:
goede aarde opbrengen, bemesten, water geven, onkruid wieden. En het blijkt meer dan de moeite waard! Helemaal opgevrolijkt en met heel wat groenten gingen wij huiswaarts.