Distelveld? Reageren uitgeschakeld

Nee dit is geen wilde bloemenweide. Dit was in 2012 onderdeel van een klassiek aangelegd park, een gemeentemonument. Drieënhalf jaar geleden groeide hier nog een grote variëteit aan vaste planten. Deze planten, zijn net als andere bloemperken en struiken onder de grote rupsbanden van de tractoren bij het rioolproject fase II in 2009 verdwenen. Een enkele, door bewoners geredde roos, bloeit nog in een privétuin een tweede leven.

Begin 2010 lag er een plan voor nieuwe invulling van de plantenvakken, waar bewoners inspraak op kregen. Dit was echter de gelegenheid om het park zoveel mogelijk de monumentale kwaliteit, rekening houdend met de uiteraard in honderd jaar meer versteende omgeving, terug te geven. Het wijkteam en de gemeente spraken dan ook af om de historische achtergrond nader te onderzoeken en daarna de herplant ter hand te nemen. Een beeldrijke groenvisie van het wijkteam, oude foto’s, verzameld bij het honderdjarig bestaan van de buurt, en een omschrijving van de afdeling monumenten lagen er als vertrekpunt. Door betrokken bewoners in de groengroep, gemeente en HBO studenten is dit alles verder uitgewerkt. Daar is ruim de tijd voor genomen ……

In 2010 (feest honderd jaar Nieuwe Park) en 2011 werden een deel van de plantenvakken en de groenstrook van de Van Strijenstraat ingericht met eenjarige kleurrijke beplanting om de periode te overbruggen. Maar dat is arbeidsintensief en in deze tijd van bezuinigingen niet meer haalbaar. In 2012 bleven het grotendeels kale gazonnen, aarde, kwamen er distelvelden. De voorheen beeldbepalende dieprode grote rozen waren al wel vervangen door Wallaard en vervolgens op goede hoogte door Cyclus herpoot. Maar grotendeels na een jaar in zo’n slechte conditie, dat in 2012 er alweer een deel door rozenstruikjes is vervangen.

Op mijn verlanglijstje voor Sinterklaas stond in 2012 weer de wens om de invulling van het groen in het park en omgeving, waar het rioolproject klaar is, af te maken. Hopelijk kan hij ruim voor 5 december 2013 in actie komen.

Het zal ongetwijfeld heel mooi worden, want er is heel lang over nagedacht. Voor nu genieten van het winterse plaatje met het rijp op de bomen in het zachtroze avondlicht. Straks steken hopelijk de door bewoners na het rioolproject geplante bollen langs de Winterdijk hun kopjes weer boven de grond en kijken ze uit op een mooi heringerichte groene omgeving…..

Door Wilma Neefjes