fietsenstalling

In de vroege ochtend van 8 februari 2021 is de eerste nieuwe fietsenstalling in Gouda opengegaan. De reizigers kunnen nu terecht in deze deels overdekte stalling. In vijf maanden tijd bouwde Anton Civiel in opdracht van ProRail deze fietsenstalling voor in totaal 1400 plekken. Maar daarmee is het werk nog niet klaar. Later komen er nog 350 plekken bij in deze nieuwe stalling. Ook volgt er nog een tweede stalling én een aanpassing aan de bestaande kelderstalling.

Makkelijker stallen bij het station

Ook al wordt er minder gereisd, de behoefte aan stallingsplekken voor fietsen in Gouda is onverminderd groot. De fietsenzee voor het station is enorm. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dus is het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen en ook makkelijk weer kunnen terugvinden. Samen met de gemeente Gouda, provincie Zuid-Holland en NS zorgen we er daarom voor dat het aantal stallingsplekken aan de centrumkant bijna verdubbelt. De nieuwe fietsenstalling is gebouwd aan de oostkant van het station en is een open constructie. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen, waarvan de bovenste verdieping open is. De buitenzijde bestaat uit lichtrode en bruine bakstenen met in de muren grote roosters van architectonisch beton in een ruitmotief. Een stroopwafelmotief, net zoals het Huis van de Stad.

Gratis parkeren

Parkeren in de nieuwe fietsenstalling is gratis. De stalling heeft cameratoezicht en wordt binnenkort uitgerust met een digitaal systeem dat de fietser laat zien waar er nog een plekje vrij is. Dit systeem wordt zo snel mogelijk na de opening geïnstalleerd. De nieuwe stalling wordt later nog uitgebreid met zo’n 350 extra fietsplekken. Dat gebeurt op het moment dat de aanpassingen van het station klaar zijn, naar verwachting eind 2021 of begin 2022. Dan wordt ook de stalen trap vervangen door een stenen trap die past bij het ontwerp van het station.

Tweede stalling en kelderstalling

De aannemer gaat intussen verder met de andere twee stallingen. Fietsers kunnen vanaf 15 februari 2021 niet meer parkeren in de huidige fietsrekken op het Stationsplein. Die verdwijnen zodat daar ruimte ontstaat voor de bouw van de tweede nieuwe stalling. De kelderstalling is al afgesloten voor de verbouwing.