Verwenkuur voor platanen

De afgelopen maanden schudden de twee monumentale platanen op hun grondvesten door het zware verkeer, dat hier reed vanwege de herinrichting van het Stationsplein. De werkzaamheden hebben gezorgd voor een verdichting van de bodem, die de groeikansen van de monumentale bomen belemmert.

Goudse parels
Ze krijgen nu een heuse verwenkuur. Onder hoge druk worden nieuwe poriën in de bodem gemaakt, waarna die worden gevuld met voedingsstoffen. Met deze speciale aanpak wordt bereikt dat de bodem weer luchtig en vruchtbaar wordt en de wortels kunnen blijven groeien. “Na deze oppepper kunnen de groene Goudse parels zeker weer vijftig jaar mee”, zegt Marc Meijer, directeur van Norminstituut Bomen, die de kosten van deze verwennerij betaalt.

Geen rustige oude dag
De bijna 150 jaar oude bomen hebben veel meegemaakt. De platanen groeiden op in het Crabethpark, maar moesten in 1977, 94 jaar oud, wijken voor het kantoor van de Goudse. Ze werden verplaatst naar het Stationsplein.

In 2011 leek het erop dat ze weer moesten verhuizen in verband met grootse plannen voor het stationsgebied. Omdat het zeer grote bomen betreft, platanen met een stamomvang van respectievelijk 485 en 375 cm, was het belangrijk ze voor te bereiden op de verplanting. Maatregelen werden getroffen en om de groeiplaats te beschermen werd er voor jaren een schutting om de bomen geplaatst. Maar de verhuizing van de bomen ging niet door, want de plannen voor het stationsgebied belandden als onhaalbaar in de prullenbak.

Bron: AD