Kom erbij 25 september – 5 oktober

Hou kunnen we met kleine simpele acties zelf iets doen om eenzaamheid in Gouda bij met name ouderen te verminderen? Dit was het uitgangspunt van 2 Goudse bruispunten, om in samenwerking met Coalitie Erbij, een aantal activiteiten te gaan organiseren in de week van 26 september tot 5 oktober.

Coalitie Erbij is een samenwerkingsverband tussen een aantal landelijke organisaties uit de zorg en welzijnssector, die een vuist willen maken tegen de groeiende eenzaamheid in ons land. Coalitie Erbij bestaat sinds 2008, inmiddels hebben vele landelijke en lokale organisaties zich bij de coalitie aangesloten. De kernleden van de coalitie: Zonnebloem, Leger des Heils, Sensoor, Resto van Harte, Humanitas, MOgroep en Nationaal Ouderen Fonds. Coalitie Erbij steunt door samenwerking van haar leden, mensen die zich eenzaam voelen of dreigen te vereenzamen en maakt de samenleving bewust van de betekenis van eenzaamheid en van het belang eenzaamheid zoveel mogelijk te beperken.

De week van de eenzaamheid is een gerichte poging om mensen met weinig contacten zoveel mogelijk te bereiken, en contactarme mensen in de gelegenheid te stellen nieuwe contacten op te doen en/of bestaande contacten te versterken. Gouda behoort tot een van de tien koplopersteden van Coalitie Erbij. In deze steden werken lokale organisaties nauw samen met als thema eenzaamheid, en vindt een lokale week tegen de eenzaamheid plaats met veel activiteiten ondersteund door Coalitie Erbij.

In het Goudse bruispunt zijn een aantal ideeën gebrouwen en in voorbereiding; ik noem er enkele:

  • “straatje om” sluit aan bij een avondwandelingetje;
  • “Dinerestafette”, nodig buurtgenoten uit die u nog niet zo goed kent voor een maaltijd of een kop koffie, geef een pollepel door en vraag hen hetzelfde te doen;
  • “Buurtfilmhuis”, huur maandelijks een dvd en nodig een aantal mensen uit om deze samen te bekijken.

Er zijn contacten met Gouwestein om in september een informatieavond te organiseren samen met het Palet Welzijn. Meer over deze activiteiten in de wijkkrant van september.

Wilt u als vrijwilliger willen aansluiten bij een van de acties of wilt u meer informatie? Anne-Marie Blok-Schoonderwoerd, 0182-672141, wlb[at]xs4all.nl.