Gouwestein, pilotlocatie van gastvrijheid project van Zorgpartners Midden-Holland Reageren uitgeschakeld

23 mei was er een informatieavond waarin Gouwestein zijn bewoners informeerde over de pilot die eerdaags van start gaat. De avond werd druk bezocht door bewoners van Gouwestein en het Binnenhof met hun familie.

Zorgpartners wil cliënten een afgestemd en professioneel pakket aan dienstverlening aanbieden. Gouwestein zal samen met Geerestein, Ronssehof en Floravita een voortrekkersrol gaan nemen in het gastvrijheidsproject van zorgpartners. Dat houdt in dat na aanpassing van de keuken, de maaltijden deze zomer voor zover mogelijk op locatie bereid gaan worden, in plaats van in de centrale keuken van Gouwe Cuisine.

Dat betekent dat er zowel ’s middags als ’s avonds warm gegeten kan worden in het restaurant of in de woonvoorziening en er een keuze is uit diverse menu’s. Ook broodmaaltijden en ontbijt kunnen in het restaurant geserveerd worden. Tussen de maaltijden door zal er de mogelijkheid zijn een kopje soep of snack te gebruiken. Onderzoek heeft aangetoond dat ouderen in zorginstellingen vaak te weinig voedingstoffen binnenkrijgen als men een driegangen menu serveert. Vaak is de trek na een kop soep verdwenen en blijft veel van de maaltijd staan.

Het is niet meer nodig de maaltijd van te voren te bestellen. Ook een glaasje wijn bij het eten behoort tot de mogelijkheden, en bezoekers zijn welkom om mee te eten. Dit geldt voor bewoners van Gouwestein maar ook bewoners vanuit de wijk kunnen met het comfort à la carte pakket gebruik maken van deze voorziening. Gouwestein nodigt ook de wijkbewoners van harte uit gebruik te maken van deze service.

Het restaurant wordt anders ingericht om het rustig kunnen nuttigen van een warme maaltijd mogelijk te maken. Momenteel word er nog te vaak tussen de etende mensen doorgelopen voor andere activiteiten in het centrum. De psychogeriatrische afdelingen zullen de maaltijden in eigen compacte keukens gaan bereiden.

Er zijn gedragsregels gericht op gastvrijheid met het personeel afgesproken en dat hier in getraind zal worden. Waar het gaat om persoonlijke en/of medische verzorging zal het personeel zoveel mogelijk ingezet worden op grond van ervaring en deskundigheid.