De Zonnewijzer Reageren uitgeschakeld

Het was gezellig druk in Gouwestein op maandag 14 april tegen de middag. We waren bij elkaar om nu echt de zonnewijzer te onthullen. Het lentezonnetje deed zijn best om zijn wijzer te bestralen, maar kreeg de wolken niet altijd weg. De familie Both was ruim vertegenwoordigd, met drie of misschien wel vier generaties. Ze hadden het zelf over een gezellige reünie. Als we beginnen bij Niek Both die in het begin van de vorige eeuw in Gouda een tuinbouwbedrijf startte, waren de twee schoondochters van zijn zonen er, kleinkinderen en hun kinderen. Ook twee van de drie grote sponsors toonden b

elangstelling, de stichting Jac. Bezemer en Bunnik. Verder de heer Fockens, oud-hoogleraar, die veel over zonnewijzers weet. En natuurlijk veel wijkbewoners.

Peter Schönfeld, voorzitter van het wijkteam, schetste hoe het wijkteam erin is geslaagd de zonnewijzer te redden. De gemeente had vastgesteld dat opknappen voor haar te duur was en heeft toen de zonnewijzer inmiddels zwaar on der de roest en verbogen, gedumpt. Het is de grootste zonnewijzer in zijn soort in Nederland. Het wijkteam heeft vervolgens een paar grote sponsors gevonden, vond ook een paar bedrijven bereid om te helpen bij de restauratie, en kijk daar staat hij nu te pronken.

Eén van de kleinzoons is Klaas Dogterom die in Gouderak woont. Hij vertelde vervolgens waarom Niek Both met zijn twee zoons in 1961 de gemeente Gouda deze zonnewijzer heeft geschonken. Daarover is een paar maanden geleden al een artikel in de wijkkrant verschenen, maar veel van de aanwezigen hoorden het voor het eerst. Het bedrijf Both was een grote witlofteler en was in de jaren vijftig enorm geholpen door de gemeente, met name door burgemeester James. Uit dankbaarheid wilde hij de gemeente iets blijvends schenken en de gemeente heeft toen voor een zonnewijzer gekozen. Vijftig jaar heeft hij op het Albert Plesmanplein gestaan tot de renovatie een paar jaar geleden.

Ongeveer om twaalf uur zijn we met ons allen naar de zonnewijzer gewandeld. De zon en de wolken waren nog steeds met elkaar in gevecht. Natuurlijk was het aan de twee schoondochters Both om de zonnewijzer, die zorgvuldig was ingepakt, van zijn omhulsel te ontdoen. Met wat hulp slaagden zij daarin en zo nam de wijk deze prachtige zonnewijzer officieel in gebruik. ‘In gebruik’ omdat een zonnewijzer de tijd aangeeft, als de zon schijnt tenminste. Juist toen het doek viel, won de zon het weer even. Zich niet storend aan een paar druppels regen die vervolgens vielen, vertelde de heer Fockens daarna hoe de zonnewijzer werkt en hoe de tijd moet worden afgelezen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Zijn verhaal heeft hij op papier gezet en het volgt hieronder. Leuk vind ikzelf daaruit dat wij door op de belangrijkste band de zomertijd neer te zetten, de zonnewijzer in Nederland uniek hebben gemaakt. Het dunne zonnetje maakte het de heer Fockens mogelijk om zijn verhaal met de zonneschaduw te illustreren.

Terug in Gouwestein vierden we deze aanwinst voor de wijk met een glaasje bruis en opgewekte Ierse muziek van een bandje dat had aangeboden voor ons te spelen. Natuurlijk niet helemaal gratis, want we hadden er wel een fles (Ierse?) whisky voor over.

Het was een prachtige happening en de zon vindt dat ook, want hij schijnt vanaf 14 april vrijwel voortdurend, om de zonnewijzer wat in te werken.